yesilkim logo 64 yesilkim logo yazi 64

Mantolama Nasıl Yapılmalıdır?



SU BASMAN PROFİLİ MONTAJI

Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığına göre seçilecek olan su basman profili, terazisinde, zemin kat döşeme betonunun alt hizasına, su basman profili montaj seti ile max. 50 cm'lik aralar ile tespit edilir.

Duvar ile su basman profili arasındaki girinti ve çıkıntılar, farklı kalınlıktaki, PV( ayar takozları) ile yastıklanır.

Profillerin birleşim yerlerinde PVC bağlantı elemanı kullanılır.


SU BASMAN PROFİLİ KÖŞE OLUŞTURULMASI

Köşe bağlantıları, su basman profili özel köşe seti ile veya köşeye uygun kesilerek yapılır.


YALITIM LEVHASINA YAPIŞTIRICI HARÇ UYGULANMASI

a) Noktasal yapıştırma metodu:
Bu metot düz olmayan, eğrilik bulunan cephelerde uygulanmalıdır. Yalıtım levhasının kenarları boyunca yalıtım levha yapıştırma harcı kesintisiz olarak uygulanır. Levhaların orta kısımlara ise aralıklar halinde, noktasal olarak yapıştırma harcı konur. Levha yüzeyi %40 oranında yüzeye yapışmış olmalıdır.

b) Dişli Mala Metodu:
Bu metot ancak son derece düzgün cephelerde uygulanabilir. Yalıtım levhalarının cepheye yapıştırılacak yüzünü tamamen kaplayacak şekilde yapıştırma harcı sürülür. 10 x10 mm ölçüsündeki dişli mala ile taranır.
NOT: Yalıtım levhalarının kenarlarına yapıştırma harcı sürülmemeli ve taşırılmamalıdır.


YALITIM LEVHASININ YÜZEYE YERLEŞTİRİLMESİ

Bu Yalıtım levhasına, yapıştırma harcı sürüldükten hemen sonra yerleştirme işlemine geçilir.

Yerleştirme su basman profilinden yukarıya doğru, yatay istikamette ve şaşırtmalı olarak yapılmalıdır.

Levhalar birbirlerine bitiştirilirken ek yerlerine yapıştırma harcı sürülmemeli ve taşırılmamalıdır.


LEVHA KÖŞELERİNİN KENETLİ YERLEŞTİRİLMESİ

Binaların köşe kısımlarında ve 25 cm'den daha derin olan sövelerde, yalıtım levhaları birbirlerinin üzerine binili olarak yerleştirilmelidir.


CEPHEDEKİ AÇIKLIK KENARLARINA LEVHA UYGULANMASI

Bu Yalıtım levhasına, yapıştırma harcı sürüldükten hemen sonra yerleştirme işlemine geçilir.

Yerleştirme su basman profilinden yukarıya doğru, yatay istikamette ve şaşırtmalı olarak yapılmalıdır.

Levhalar birbirlerine bitiştirilirken ek yerlerine yapıştırma harcı sürülmemeli ve taşırılmamalıdır.


DÜZGÜNLÜK KONTROLÜ VE DÜZLEŞTİRME

Yalıtım levhalarının cepheye yapıştırılmasının ardından yüzeyin düzlüğü bir mastar yardımı ile kontrol edilmeli; düz olmayan (örneğin; birleşim yerlerindeki çıkıntılar) yüzeylerin düzgünlüğünü sağlamak için törpüleme yapılmalıdır.


LEVHALARIN DÜBELLENMESİ

Dübelleme işlemine, yapıştırma harcının yeterince kuruduğundan emin olduktan sonra geçilmelidir.

Dübeller yalıtım levhasının ortasına ve tüm ek yerlerine gelecek şekilde, uygun bir matkap ile delik açılarak yerleştirilmeli ve çivisi çakılarak sabitleştirilmelidir.

m2'de kullanılacak dübel sayısı; cephe yüksekliği ve çevresel şartlara göre değişmekle birlikte minimum 6 adet/m2 olmalıdır.
Not: Kullanılacak dübel uzunluğunun seçiminde; beton gibi dolu yüzeylerde, dübel ucunun uygulama yüzeyinden en az 5 cm., delikli tuğla, gaz beton gibi boşluktu yüzeylerde ise en az 6 cm içeri girmesi gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.


DÜBELLERİN ÇAKILMASI

Dübelleme, yüzeyde çıkıntı yapmayacak şekilde olmalıdır. Sağlam yerleştirilmemiş dübeller çıkarılarak yanına yeni dübel yerleştirilmelidir.


KÖŞE PROFİLLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİ

Binanın tüm köşelerine, kapı ve pencere kenarlarına düz bir köşe oluşturabilmek ve köşelerin darbeye karşı dayanımını arttırabilmek amacıyla, alüminyum veya PVC köşe profilleri; MANTOLAMA YAPIŞTIRMA HARCI ile yapıştırılarak yerleştirilir ve üzerine sıva filesi köşelerden en az 20 cm dönecek şekilde uygulanır. Tüm yüzeye uygulanan donatı filesi en az 10 cm olacak şekilde bu uygulamanın üzerine bindirilmelidir.


FİLE VE SIVA UYGULANMASI

Yaklaşık 6 İt. su ile 25 kg'lık ELYAFLI MANTOLAMA SIVA HARCI, düşük devirli mikser ile karıştırılarak hazırlanır ve mala yardımı ile yüzeye uygulanır. Henüz malzeme yaşken üzerine; cam elyaf sıva donatı filesi, gerilerek ve katlanmadan, ek yerlerinde 10'ar cm üst üste bindirilerek harcın içine çelik mala yardımı ile gömülür. ELYAFLI MANTOLAMA SIVA HARCI tam kurumadan ikinci kat ELYAFLI MANTOLAMA SIVA HARCI çelik mala ile uygulanarak sistem tamamlanır. Kapı ve pencere köşelerinde; sıva donatı filesine ek olarak takviye oku kullanılmalıdır.
Not: Sıva filesi, birinci kat sıva ile ikinci kat sıvanın tam ortasında kalacak şekilde uygulanmalıdır. File uygulaması yatay yada dikey olabilir.


SONKAT SIVANIN YAPILMASI

MANTOLAMA SIVA uygulamasından en az 7 gün sonra, son kat uygulamasına geçilmelidir. Son kat olarak; solvent içermeyen akrilik veya çimento esaslı bir son kat kaplama malzemesi ile sistem tamamlanır.


  • YEŞİLKİM İzolasyon ve Yapı Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi
  • Adres: İslambey MAH. Piyade SK. NO:16 İç Kapı NO:1 Arnavutköy/İstanbul
  • GSM: +90 544 658 19 35
  • Tel: +90 212 685 29 71
  • Faks: +90 212 685 29 91
  • E-Posta:
  • QR Kodları: Adres | E-posta